Carbidschieten? Sla even een jaar over!

Zoals gezegd, sla een jaar over. Maar als je echt wilt carbidschieten, doe het dan veilig en coronaproof. Het mag alleen op donderdag 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur. En het mag ook alleen als je het vooraf bij de gemeente gemeld hebt en toestemming hebt gekregen. De aanmelding was mogelijk t/m 28 december 2020.

Veilig en gezond

Sla dus een jaar over. Dat is onze nadrukkelijke oproep. Maar als je besluit toch carbid te schieten, doe het dan wel veilig. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK. De BOCK is de Bewust Oplettende Carbid Knaller, die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. De BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen, houdt anderhalve meter afstand en zorgt ervoor dat de grootte van de groep klopt met de coronaregels, op dit moment maximaal 2 personen boven de 13. Zo houden we oog voor veiligheid én gezondheid (kijk op www.wieisdebock.nl).

Oudejaarsvuurwerk verboden

Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Wie zich niet aan de regels houdt riskeert een boete.

Mag ik wel thuis vuurwerk bewaren?

Deze jaarwisseling mag je dus geen consumentenvuurwerk kopen, afsteken en vervoeren. Thuis mag je maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk bewaren op een plek die niet voor het publiek toegankelijk is. Bijvoorbeeld in een afgesloten schuur of je huis. Carbidschieten is onder voorwaarden toegestaan in Oost Gelre. Maar vanwege de lockdown en het grote aantal besmettingen is de dringende oproep: sla een jaar over. Laten we samen de kans op verdere verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk houden.

 

Een echte BOCK verknalt het niet! Bewust Oplettende Carbid-Knaller

Een echte BOCK verknalt het niet! Proud to be a BOCK! Bewust Oplettende Carbid-Knaller