Burgemeester Bronsvoort: “Situatie Oost Gelre blijft zorgelijk; alleen samen kunnen we het tij keren”

Burgemeester Annette BronsvoortLandelijk gezien lijken de besmettingscijfers van de 2e coronagolf gelukkig wat terug te lopen. Maar helaas is dat in onze gemeente nog niet het geval, gezien de cijfers van de afgelopen week. En dat is zorgelijk, aldus burgemeester Annette Bronsvoort: “Het onderstreept wat mij betreft nog eens het belang van naleving van de maatregelen.”

Oost Gelre werd vanaf half september geconfronteerd met een fors oplopend aantal besmettingen, ook onder jongeren. “Deze 2e golf raakt ons allemaal. En veel inwoners en bedrijven nemen daarin gelukkig hun verantwoordelijkheid. Dat zie ik, en daar ben ik erg blij mee. Helaas heeft dat tot nu toe nog niet geleid tot afvlakking van de besmettingscurve in Oost Gelre. En dat vind ik zorgelijk.”

Maximale inzet

Het voorkomen van verdere besmettingen vraagt dus nog steeds om een maximale inzet van iedereen, aldus burgemeester Bronsvoort: “Daarom roep ik een ieder op om vol te houden! Houd die 1,5 meter afstand, was je handen regelmatig en goed en werk zoveel mogelijk thuis. En mochten de coronamaatregelen opnieuw worden aangescherpt, volg ook die nieuwe maatregelen op. Hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Alleen samen krijgen we corona onder controle!”

En heb je toch klachten? Laat je testen

De testcapaciteit is gelukkig de laatste weken enorm toegenomen, zo geeft burgemeester Bronsvoort aan: “Een groot aantal nieuwe testlocaties is geopend. Je kunt nu ook in Winterswijk terecht voor een GGD-coronatest, vaak al dezelfde dag of de dag erna. En ook de uitslag krijg je vrij snel. En dat is goed. Daarnaast faciliteert de IKGL sinds 20 oktober een corona-sneltest voor medewerkers van bedrijven in onze gemeente, maar ook uit de omgeving. Een goed initiatief dat bijdraagt aan het doel: het onder controle krijgen van corona.” In het kader lees je wat er gebeurt als je positief getest bent op corona, en wat je moet doen.

Wat gebeurt er als je positief getest bent op COVID-19?

Ben je positief getest op COVID-19? Dan krijg je een telefoontje van de GGD Noord- en Oost Gelderland. Zij bellen iedere inwoner die positief is getest op COVID-19. In het gesprek, het contactonderzoek, worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot het moment van het gesprek. Daarnaast wordt geprobeerd samen met de besmette persoon te achterhalen waar de mogelijke bron voor de infectie ligt. Zo worden clusters in kaart gebracht om vervolgens passende maatregelen te treffen.

Thuisquarantaine – binnenblijven en geen bezoek

Je gaat in quarantaine als je in nauw contact bent geweest met een positief getest persoon, je huisgenoot besmet blijkt met COVID-19 of als je huisgenoot naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Dit betekent dat je binnenblijft en geen bezoek ontvangt. Als je tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus, stop je na 10 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19 met de quarantaine.

Belang van thuis blijven

Je blijft thuis als je besmet bent met corona of nog niet weet óf je besmet bent. Het is van belang om thuis te blijven zodat je geen andere mensen kunt besmetten met dit virus. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. Meer informatie over thuisquarantaine vind je op www.rijksoverheid.nl/quarantaine.