Burgemeester Bronsvoort: “Nieuwe opleving van het coronavirus raakt iedereen hard”

De nieuwe opleving van het coronavirus raakt iedereen hard, ervaart burgemeester Annette Bronsvoort. Volgens haar voelen we allemaal de hevigheid waarmee deze tweede golf ons in de greep houdt. “De maatregelen vragen veel van ons. De impact is groot. We staan samen voor de opgave om deze nieuwe opleving onder controle te krijgen. Dat is beslist niet eenvoudig en vraagt van ons dat we elkaar door deze periode helpen.”

burgemeester Annette BronsvoortHet aantal besmettingen neemt nog steeds toe, ook in Oost Gelre. We worden geconfronteerd met ingrijpende maatregelen. Dat heeft grote impact, onderkent burgemeester Bronsvoort. “Het effect daarvan zie je in de hele samenleving. We zien de toenemende druk op de zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg. Maar ook economisch gezien is het een enorme klap voor bedrijven, voor dienstverlenende beroepen, voor ondernemers in de horeca en in het toerisme, noem maar op. Vanuit het Rijk en vanuit de gemeente proberen we hen hierin te ondersteunen waar mogelijk. En dat zal ook zeker de komende tijd onze volle aandacht krijgen.”

Maatschappelijke impact

Maar naast de economische gevolgen heeft de opleving van het virus ook grote maatschappelijke impact. Burgemeester Bronsvoort ziet dat veel sociale activiteiten weer op een laag pitje komen te staan, of zelfs helemaal niet meer doorgaan. “Dat treft iedereen, van jong tot oud. Maar in dit geval vraag ik vooral aandacht voor de kwetsbare inwoners in onze gemeente. De situatie van nu is niet die van maart. Maar ook nu weet ik dat veel ouderen niet meer hun wekelijkse uitje naar het dorpshuis of het wijkgebouw hebben. Dat ze sowieso minder makkelijk de deur uitgaan naar de winkel of niet zomaar een ommetje maken.”

Samen verantwoordelijkheid nemen

Zowel het Rijk als de gemeente nemen hun verantwoordelijkheid richting de lokale bedrijven, ondernemers, verenigingen en organisaties, aldus burgemeester Bronsvoort: “We hebben korte lijnen met hen en weten wat er speelt. Waar het knelt zoeken we samen naar oplossingen, vaak vanuit een financiële invalshoek.” Voor de maatschappelijke impact doet ze vooral een beroep op de inwoners: “Ik doe een oproep aan iedereen om in de eigen buurt of straat te kijken wie even wat extra aandacht of hulp kan gebruiken. Even een praatje maken, een boodschap doen. Natuurlijk met inachtneming van de maatregelen. In maart zagen we vaak de oproep langskomen ‘let een beetje op elkaar’. Die oproep onderschrijf ik ook nu van harte.”

Virus niet klaar met ons

De huidige maatregelen zijn afgekondigd voor een periode van 3 weken. Met iedereen hoopt burgemeester Bronsvoort dat de maatregelen snel effect laten zien. Dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer daalt. En dat misschien een aantal maatregelen weer versoepeld kan worden. Dat het economisch perspectief weer verbetert en we elkaar weer meer kunnen ontmoeten. “Of dat lukt hebben we met elkaar in de hand, dat is genoegzaam bekend. Maar we weten ook dat het virus nog niet klaar is met ons. En zeker als het toch nog wat langer duurt is het belangrijk dat we elkaar door deze periode helpen.”