Burgemeester Annette Bronsvoort stapt met jongeren de bus in

“Belangrijk dat jongeren gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart”

Woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Annette Bronsvoort stapte vorige week in op buslijn 74 en ging het gesprek aan met jongeren over de aanstaande verkiezingen: “Het was leuk en waardevol om op deze manier de jonge generatie op te zoeken.”

Burgemeester Annette Bronsvoort interviewt een jongen in de busBurgemeester Annette Bronsvoort: “Jonge kiezers weten de weg naar de stembus moeilijk te vinden. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 bleef met name de opkomst onder jonge kiezers achter. Terwijl het ontzettend belangrijk is dat onze jonge inwoners van zich laten horen. Zo worden ook hun belangen goed vertegenwoordigd in de nieuwe gemeenteraad.”

Veel bereidheid om te gaan stemmen

“Jongeren weten heel goed wat zij belangrijk vinden, bijvoorbeeld als het gaat om thema’s als duurzaamheid en wonen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn helaas nog niet bij iedereen even goed onder de aandacht. Uit de gesprekken merkte ik dat er soms behoefte is aan meer informatie. Ze hebben vragen als ‘Op wie kan ik stemmen?’ en ‘Wat bereik ík daarmee?’ Als je dat goed uitlegt, blijkt dat ook bij jongeren veel bereidheid is om te gaan stemmen”, aldus de burgemeester.

Persoonlijke boodschap

Alle jongeren in Oost Gelre die op 21 maart voor het eerst voor de gemeenteraad mogen stemmen ontvangen deze week een kaart met een persoonlijke boodschap van de burgemeester in de brievenbus. Burgemeester Annette Bronsvoort: “Zo hoop ik onze jongeren het zetje te geven om ook naar de stembus te gaan op 21 maart!”

Praktische informatie over de verkiezingen

Bekijk alle praktische informatie over de verkiezingen (bijvoorbeeld waar de stembureaus in Oost Gelre zijn). De stembureaus zijn op 21 maart open van 7.30 tot 21.00 uur. Je kunt stemmen voor leden van de gemeenteraad van Oost Gelre en voor het referendum over de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Uiterlijk 7 maart krijg je de stempas thuisgestuurd.

Meenemen bij het stemmen

Als je gaat stemmen moet je de volgende zaken meenemen:

  • je stempas (let erop dat deze onbeschadigd is)
  • een identiteitsbewijs. Dit is een Nederlands paspoort identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Het legitimatiebewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Je kunt dus gebruik maken van een legitimatiebewijs waarop staat ‘geldig tot 22 maart 2013’ of elke latere datum.

Verkiezingsavond 21 maart

Op woensdagavond 21 maart organiseren we een verkiezingsavond in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Hier is gelegenheid om de uitslagen te volgen. Wij zorgen voor een hapje en een drankje.