Buren bewaren regenwater in voortuin

“Praat er eens over met je buren!”

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je er mee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën... Deze week een interview met Alice Waalderbos en Tanja Huinink. Zij pakten samen hun voortuinen aan en vangen daar nu het regenwater op.

Het is een bijzonder gezicht aan de Haare in Zieuwent. Bij de voortuinen van families Waalderbos en Huinink steken ijzeren bloempjes uit; afvoerpunten voor het water dat niet in de tuin kan worden opgevangen.

Bij aanpak voortuin nadenken over milieu

Alice is al jaren bezig met ‘milieubewust leven’ en vangt hemelwater op in de achtertuin. “Heel simpel hoor, gewoon door de regenpijp door te zagen en het water op te vangen in een regenton. Toen het tijd werd om de voortuin aan te pakken heb ik de buren gevraagd of ze mee wilden doen om ook daar het regenwater op te vangen.” Een goed idee, vond ook buurvrouw Tanja: “Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht maar Alice is altijd bezig met het milieu, ze weet er echt veel van.”

Hemelwater opvangen en in de tuin houden

Het hemelwater niet in het riool laten lopen maar behouden in de tuin. Dat was het idee. “We hebben drie regenpijpen afgekoppeld en aangesloten op drainageslangen die op zo’n 40 centimeter diep in de tuin liggen. Die slangen zijn poreus, dus het water kan dan langzaam de bodem inzakken. Bij overvloedige stortbuien kan het water weg via de waterspuwers aan de rand van de tuin. We wilden natuurlijk wel een leuke en vrolijke vorm, dus het zijn bloemen geworden.”

‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ en ‘Kleine moeite’

De buurvrouwen hebben veel positieve reacties gekregen. “En we leggen ook graag uit wat het precies is. We hopen dat mensen ons voorbeeld volgen. Als je toch al van plan bent je tuin aan te passen, is het maar een kleine moeite. Alle beetjes helpen; een regenpijp afkoppelen en een regenton plaatsen kan altijd.” Alice heeft Tanja aangestoken: “Wij willen nu de regenpijp van de schuur afkoppelen. Het is zo simpel maar iemand moet je wel op ideeën brengen. Ons advies is: praat er eens over met je buren. Je kunt de kosten delen én het werkt ook nog eens verbindend!”

Tips

Meer tips over afkoppelen en een klimaatvriendelijke tuin? Kijk op www.oostgelre.nl/klimaat!

buurvrouwen bij bloem-waterspuwer

Buurvrouwen Tanja Huinink (links) en Alice Waalderbos bij de bloem-waterspuwer aan de rand van de tuin