Boomplantdag 18 maart

Wél bomen en struiken, helaas zonder hulp kinderen

Woensdag 18 maart was het Nationale Boomfeestdag. De gemeente Oost Gelre doet daar al jaren actief aan mee. Dit jaar zouden kinderen van ’t Carillon Groenlo en de St. Jozefschool Zieuwent meedoen. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. De bomen en struiken zijn wel geplant, maar zonder hulp van de kinderen. En zonder de uitgenodigde wethouders Karel Bonsen en Jos Hoenderboom. Hieronder een kort verslag uit Groenlo en Zieuwent.

Blikpad in Groenlo

Na een goede voorbereiding en een prachtige plantlocatie aan Het Blikpad in Groenlo zou 18 maart Boomfeestdag worden gehouden door de kinderen van groep 8 van basisschool ‘t Carillon. Maar waar we allemaal al een beetje bang voor waren, kwam uit. Het planten van de bomen en struiken mét de kinderen kon niet doorgaan. Dit een domper voor ons allemaal. Toch hebben medewerkers van de ROVA de bomen en struiken afgelopen week ingeplant. Zo hebben we toch een bijdrage geleverd aan het streven om in 2020 zoveel mogelijk bomen en struiken te planten. En zo te zorgen voor een beter klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Medewerkers van de ROVA planten bomen en struiken langs het Blikpad
Medewerkers van de ROVA planten bomen en struiken langs het Blikpad

Pastorietuin en schapenwei (nieuwe boomgaard)  in Zieuwent

Ook in Zieuwent liep het helaas allemaal anders. De Bomenwacht Oost Gelre zou met de kinderen van groep 8 van de St. Jozefschool in Zieuwent bomen en struiken gaan planten in de pastorietuin. Hieraan ging een voorbereiding, een prettige samenwerking met de school en de tuingroep van de pastorie vooraf. Echter, ook hier doorkruiste corona alle mooie plannen. Toch hebben we wel een boomplantdag gehouden met enkele vrijwilligers van de pastorietuin. Jammer genoeg zonder de hulp van de kinderen. Het idee achter de Boomfeestdag blijft immers hetzelfde: het planten van veel bomen en struiken. In dit geval: een rode beuk en een Ginko in de tuin. Negen hoogstam fruitbomen in de aangrenzende schapenwei; een nieuwe boomgaard. Langs het fietspad tussen de tuin en bebouwing is na overleg met de Stichting Kerkepaden, 25 meter bloeiende haag geplant.

Planten rode beuk en een ginko in de pastorietuin Zieuwent
Planten rode beuk en een ginko in de pastorietuin Zieuwent

Planten negen hoogstam fruitbomen in schapenwei achter pastorietuin in Zieuwent
Planten negen hoogstam fruitbomen in schapenwei achter pastorietuin in Zieuwent