Bladval, veegrondes en bladkorven

De bladeren beginnen weer van de bomen te vallen. Om overlast van bladval van gemeentebomen zoveel mogelijk te beperken, vegen we meer. Ook hebben we op zo’n 45 locaties grote bladkorven geplaatst.

Extra veegrondes

Vanaf half oktober wordt een aantal straten in Oost Gelre vaker geveegd. Dat doen we 10 weken lang. De straten zijn vastgesteld op basis van ervaringen van de afgelopen jaren. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort bomen in de straat. Er is een kaart waarop u kunt zien welke straten we vaker vegen. Ook kunt u in het veegschema zien op welke dag er wordt geveegd.

Bladkorven op 45 locaties

De bladkorven staan op plekken waar veel grote gemeentelijke bomen staan en waar de overlast het grootst is. De locaties hebben we op basis van ervaringen van de afgelopen jaren bepaald. De bladkorven staan er van half oktober tot half december. In totaal worden de korven in die periode maximaal 6 keer geleegd. Op www.oostgelre.nl/bladval staat een kaart waarop u kunt zien waar de korven staan.

Bladkorven alleen voor bladafval

Bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad van gemeentebomen. Er mag geen ander afval in de bladkorven. Zitten er toch takken of groenafval van particulieren in de bladkorf? Dan halen we de bladkorven weg. Ook is het niet de bedoeling om in de openbare ruimte eigen bladhopen te maken. Alleen het blad in de bladkorven wordt opgehaald.

We maken van de bladeren Bokashi

Vorig jaar zijn we gestart met een 5-jarige pilot: het verwerken van het ingezamelde blad tot Bokashi. Bokashi is een Japans woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Een deel van de Bokashi hebben we afgelopen voorjaar als strooilaag in nieuw aangeplante vakken gebruikt. Hierdoor verbetert de bodem. De Bokashi heeft wel tot geuroverlast geleid. Een aandachtspunt voor volgend voorjaar is dan ook het verminderen van de geuroverlast. Door de toepassing van Bokashi maken we duurzaam gebruik van wat de natuur ons te bieden heeft.

Ook de bladeren in uw tuin zijn waardevol

Het biedt planten bescherming tegen vorst. En het zijn schuilgelegenheden voor egels en bodeminsecten. Dus als blad het in uw tuin kan blijven liggen, laat het liggen. U kunt het blad ook composteren en verwerken in uw tuin.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie over veegrondes en bladkorven op oostgelre.nl/bladval. Hier vindt u ook de meest gestelde vragen en antwoorden.

Bladblazen