Bestrijden eikenprocessierups in gemeentelijke bomen

Extra inzet op bestrijding vooraf met nestkastjes en vangzakken

Eikenprocessierups waarschwuingslintZaterdag 2 mei zijn we begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Hieronder leest u daar meer over. Maar let op: we bestrijden de rups alleen in gemeentelijke bomen. Heeft u last van eikenprocessierupsen in bomen op uw eigen terrein? Dan bent u, als eigenaar of bewoner, zelf verantwoordelijk voor bestrijding.

Bestrijding vooraf - preventief

Preventieve bestrijding met biologisch afbreekbaar middel 
Op zaterdag 2 mei zijn we gestart met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Het bestrijden gebeurt met een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel. We bestrijden alleen eiken binnen gebieden waar veel mensen zijn (bijvoorbeeld scholen, parken, speelplekken en drukke voet- en fietspaden). Op deze kaart op onze website ziet u om welk gebieden het gaat: Kaart preventieve bestrijding eikenprocessierups 2020. Ook houden we rekening met gebieden met belangrijke vlinderpopulaties. Daar bestrijden we niet preventief. Het gaat om bijvoorbeeld het gebied nabij het Lievelderveld en het gebied rond het Vragenderveen. 

Natuurlijke vijanden: nestkastjes voor mezen
De mees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarom hebben we vorig jaar als proef mezenkastjes opgehangen in het survivalbos in Harreveld. De overlast was dat jaar een stuk minder. Daarom hebben we ook dit jaar weer zo’n 200 kastjes opgehangen. We hebben gekozen voor plekken waar vorig jaar veel overlastmeldingen vandaan kwamen. Het hout van de kastjes komt gemeentebomen die we moesten kappen.

Proef met 30 vangzakken
Dit jaar gaan we een proef doen met 30 vangzakken. In de zak zit een lokstof die rupsen aantrekt. Op hun processie omlaag zoeken de rupsen de opening en komen in de zak terecht. De rupsen kunnen er wel inkruipen, maar niet eruit. De vangzakken hebben we verspreid over de hele gemeente, op plekken waar vorig jaar veel onderlast werd gemeld.

Aanplanten gevarieerde inheemse, meerjarige beplanting
We zetten de komende jaren ook in op versterking van de natuurlijke biodiversiteit. Dat doen we door het aanplanten van kruidenrijke, natuurlijke vegetatie. Die leveren voldoende voedsel en schuilgelegenheid in alle seizoenen voor de natuurlijke vijanden van de rups, zoals de mees. Daarbij gaan we ook grondeigenaren vragen om mee te doen. Het zaaien van bloemenmengsels in akkerranden en bermen draagt nauwelijks bij aan de biodiversiteit, hoe mooi het er ook gedurende 1 of 2 jaren uitziet. De bloemenmengsels bestaan vaak uit gecultiveerde en uitheemse eenjarige soorten. Insecten en andere bestuivers hebben juist vooral inheemse wilde planten nodig voor hun voortbestaan. Daar zetten wij dus op in.

Bestrijding bij overlast

Toch overlast? Dan zuigen we de nesten weg
Als bovengenoemde maatregelen niet voldoende zijn, kan het zijn dat er toch overlast ontstaat. In dat geval laten we op plekken waar veel overlast is, alsnog de nesten wegzuigen. Daarvoor huren we een deskundig bedrijf in. Ook hier hebben plaatsen waar veel mensen zijn of langskomen, voorrang.

Ziet u een nest? Meld dat via de nieuwe kaart op onze website!
Dit jaar kunt u overlast van eikenprocessierupsen in gemeentebomen op een nieuwe manier melden. Namelijk via een interactieve kaart. Op de kaart ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen / parken / scholen, etc. (niet in bosgebied). We werken met een stoplichtensysteem. Dat gaat heel makkelijk:

  • Rood: het nest in de boom is bekend. U hoeft niet opnieuw een melding te doen. We gaan kijken.
  • Oranje: het nest in de boom is bekend. Wij hebben de locatie bekeken en we gaan het nest opruimen.
  • Groen: de boom is –voor zover bekend- schoon. Als u in deze boom een nest heeft gezien, kunt u de boom aanklikken en enkele gegevens achterlaten. Deze boom kleurt dan rood.

Zelf verantwoordelijk voor eikenprocessierupsen in bomen op eigen terrein
Zie u eikenprocessierupsen in bomen in eigen tuin of op eigen terrein? Dan bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Maar let op: ga niet zelf de rupsen bestrijden. Hierdoor kunt u namelijk gezondheidsklachten krijgen en brandharen van de eikenprocessierups in de omgeving verspreiden. Huur daarom altijd een deskundig bedrijf in.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem dat contact op met de afdeling Omgeving. Dat kan telefonisch via (0544) 39 35 35. Of via e-mail: gemeente@oostgelre.nl.

Vogelkastje       Eikenprocessierups opvangzak

In meer dan 200 eiken hebben we dit jaar       Een proef met 30 vangzakken, waar rupsen
nestkastjes neergehangen                                wel in, maar niet uit kunnen kruipen.