Bennie Stegeman, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk

Bennie Stegeman woont in Borculo en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Hij werkt binnen de gemeente Berkelland als maatschappelijk begeleider en coach vestiging. Hij vertelt ons zijn ervaringen en waarom maatjes zo ontzettend belangrijk zijn bij de begeleiding van nieuwkomers.

Bennie StegemanBennie is met name actief in Berkelland, maar is ook af en toe werkzaam binnen Oost Gelre, in Groenlo. “Ik ben nu een jaar actief als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk. In Berkelland werken we al wat langer met maatjes. We zien hoe goed dat werkt. Als coach vestiging ben ik verantwoordelijk voor de hele ‘papierwinkel’ van nieuwkomers. Ik begeleid hen hierbij, gedurende 8 maanden, naar zelfredzaamheid. In principe verwachten we van de nieuwkomers dat ze hiervoor naar de spreekuren van Vluchtelingenwerk in Winterswijk komen.”

Betrokken vanaf dag 1

“Voor nieuwkomers is het heel belangrijk dat zij – het liefst – vanaf dag 1, de dag waarop zij de sleutel krijgen van hun woning, aan een maatje gekoppeld worden. Te vaak gaat het mis als nieuwkomers geen maatje hebben. Zij raken dan al snel de weg kwijt. Zeker als ze geen Engels spreken is de taal en dus communicatie een grote uitdaging. Ze hebben echt een maatje nodig. Bijvoorbeeld voor informatie over waar ze dingen, in eerste instantie met name voor de inrichting van hun woning, moeten kopen, hoe duur dat is, en hoe de dingen hier werken. Het maatje kan daarin begeleiden en adviseren.”

Samen buurt maken

“Een van de eerste dingen die ook gebeurt als nieuwkomers ergens komen wonen, is ‘buurt maken’. Het maatje gaat samen met de nieuwkomers contacten leggen met de buren. Hierbij is de sociale integratie in de buurt het meest belangrijk. Daarnaast is het verder verkennen van de woonplaats een onderdeel: waar is de dokter, de bank, de apotheek, de school van de kinderen en waar kun je goedkoop boodschappen kopen?”

Maatje is essentieel

“In mijn andere rol, die van maatschappelijk begeleider, ben ik het afgelopen jaar een nieuwkomer in Groenlo gaan begeleiden die tot dan toe nog geen maatje had. Deze man was in een sociaal isolement terecht gekomen. Hij was verward en getraumatiseerd. Hier heb ik zelf kunnen ervaren wat het belang van een maatje is. Via de Vincentiusvereniging in Groenlo is een maatje gevonden, binnen 1 week! Ik kan daar nu nóg ontroerd van raken. Mede door de inzet van het maatje en later ook zijn vrouw is de man in een half jaar ontzettend opgebloeid. Inmiddels is hij herenigd met zijn gezin. Dat was zo’n mooi en bijzonder moment, dat ik zelf mee ben gegaan om zijn vrouw en kinderen op te halen uit Veenhuizen.”

Je doet het niet alleen

“Het maatje staat er niet alleen voor. Je trekt samen op met de maatschappelijk begeleider en/of coach vestiging van Vluchtelingenwerk. Een maatje mag mij altijd bellen als er problemen of vragen zijn. Samen komen we daar wel uit. Die goede samenwerking is belangrijk en noodzakelijk.”

Dierbare vriendschappen

“Ik doe dit werk nu een jaar, het is heel dankbaar werk. Je bouwt een bijzondere vertrouwensband op met mensen. Soms ontstaan hele dierbare vriendschappen, worden mensen bijna familie. Zo werd ik samen met mijn vrouw afgelopen zomer uitgenodigd voor een barbecue bij iemand die ik in Groenlo had begeleid. Ontzettend mooie momenten zijn dat!”

Meer weten van Bennie?

Ben je benieuwd naar Bennie’s ervaringen en wil je graag meer weten? Je mag altijd contact met hem opnemen. Dat kan via bstegeman@vluchtelingenwerk.nl

_________________________________________

De hele maand november leest u meer over het maatjesproject in Oost Gelre op de gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids, op de websites van Oost Gelre en Samen in Oost Gelre en op Facebook en Twitter. Deze week het verhaal van Bennie Stegeman uit Borculo, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Wilt u maatje worden?