Alle mezen opgelet!

De eikenprocessierups zorgt in Nederland in de zomermaanden voor veel overlast. Van de brandharen kun je jeuk en gezondheidsklachten krijgen. De gemeente bestreed de rups tot nu toe preventief met een middel. Maar we doen dat veel liever op een natuurlijke manier. Nu blijkt dat mezen de rups hebben ontdekt als voedsel. Goed nieuws, want zo kan na een tijdje een natuurlijk evenwicht ontstaan.

Ook in het bos van de Stichting Survival Harreveld (SSH) zien we de laatste jaren helaas veel nesten van de eikenprocessierups. Afgelopen jaar zelfs 28! Verschillende hindernissen waren daardoor maandenlang onbruikbaar voor de survivalaars. In overleg met de stichting zijn we daarom een experiment gestart.

100 nestkasten

Medewerkers van Stichting De Lichtenvoorde hebben 100 nestkasten getimmerd voor de mezen. Deze mezenkasten zijn inmiddels in en rond het bos van de survivalaars in de bomen gehangen. We lokken zo de vogels naar het bos in de hoop dat ze de rupsen oppeuzelen. We houden het de komende jaren goed in de gaten!

Een van de nestkasten in het survivalbos wordt opgehangen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit experiment contact op met André te Brake van de afdeling Omgeving. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (0544) 39 34 98 of via e-mail: a.tebrake@oostgelre.nl.

Een van de nestkasten in het survivalbos wordt opgehangen.