Achterhoekers Klimaat Klaor: ondernemer Karin plant klimaatbomen

Bedrijventerreinen hebben vaak veel overeenkomsten; veel verharding en bebouwing en weinig groen. Logisch zou je denken, want de nadruk ligt op productie, parkeren, opslag en transport. Maar met al die verharding en damwanden wordt het terrein ook kwetsbaar. Waar laat je al dat water bij een fikse bui? En op hete dagen is het niet uit te houden omdat de zon overal reflecteert en de warmte in stenen en asfalt wordt vastgehouden. Karin heeft een oplossing!

Op bedrijventerrein de Kamp in Lichtenvoorde plantte Karin klimaatbomen op de parkeerplaats van Dusseldorp. Dit maakt de entree niet alleen aantrekkelijker, maar ook Klimaat Klaor! In dit filmpje vertelt zij wat jij als ondernemer kunt doen. Steentje er uit – plantje er in, groene daken, water doorlatende verharding of een gevel die je vergroent. Nu zijn de bomen van Karin nog klein, maar straks geven ze meer verkoeling door de schaduw en verdamping.

Video ondernemer Karin plant klimaatbomen

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken
 

Klimaat Klaor loopt nog tot eind 2019
Sinds de start van de pilot in 2017 heeft Klimaat Klaor met de omgeving klimaatontwikkelingen gerealiseerd in Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde. Na een periode met veel mooie initiatieven loopt de pilot eind dit jaar af. Veel bewoners, ondernemers en organisaties hebben samengewerkt met Klimaat Klaor en zich ingezet om een gebied Klimaat Klaor te maken. Plannen zijn door samen te werken versnelt en dragen bij aan het aantrekkelijker maken van een gebied om te wonen, ondernemen en recreëren.

Samen hebben we ingezet op droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en hittestress. Met de omgeving hebben we klimaatbomen gepland, schoolpleinen ontsteent, wadi’s aangelegd en stuwen aangelegd. In de komende weken worden de laatste initiatieven afgerond en kijken we terug op een aantal succesverhalen uit de pilot.

Dusseldorp is Klimaat Klaor, volg jij?!

De pilot Klimaat Klaor is een samenwerking van Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Oost Gelre, de provincie Gelderland en LTO Noord – Regio Oost.