Aangifte huwelijk / partnerschap / geboorte nu digitaal mogelijk

Hebt u trouwplannen of wilt u een geregistreerd partnerschap? Of is uw kindje thuis geboren? Vanaf nu hoeft u niet meer naar het gemeentehuis om dat te melden. U kunt uw voornemen tot huwelijk of geregistreerd partnerschap volledig digitaal melden. Dat geldt ook voor de geboorte van uw kind.

Hoe werkt het?

Op deze website kunt u alle informatie vinden. Ga naar:

Via het onderdeel ‘Aanvragen’ start u de aangifte. U en uw partner hebben daarvoor allebei een DigiD-code nodig.

Digitale melding huwelijk/geregistreerd partnerschap in het kort

Wilt u trouwen of een partnerschap laten registreren? De eerste officiële stap zet u door uw voornemen te laten weten aan de gemeente waar u wilt trouwen. Dat kan nu geheel digitaal, minimaal 14 dagen en maximaal 12 maanden voor de huwelijksdatum. Via de pagina Huwelijk en geregistreerd partnerschap doorloopt u alle stappen. U geeft aan waar u wilt trouwen en wanneer. U kunt uw getuigen opgeven (en kopieën legitimatiebewijzen uploaden). En u geeft uw voorkeur aan voor een trouwambtenaar. Tot slot betaalt u de gemeentelijke leges via iDEAL. Als wij uw melding hebben ontvangen, krijgt u daarvan bericht via de mail.

Keuze trouwambtenaar en trouwlocatie

Op onze website kunt u alle informatie en foto’s van onze trouwambtenaren bekijken. Ook vindt u er informatie over de beschikbare trouwlocaties. Oost Gelre kent veel aangewezen trouwlocaties. Belangrijk is dat u eerst met de trouwlocatie tot overeenstemming komt, voordat u de melding doet. Ook een nieuwe, door uzelf gekozen trouwlocatie kan tot de mogelijkheden behoren. En natuurlijk kunt u trouwen in het stadhuis in Groenlo of het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Ook aangifte gratis trouwen via digitale weg

Kiest u er liever voor om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan kan aangifte ook via de digitale weg. Gratis trouwen kan op dinsdag om 11.15 uur en om 11.30 uur. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Deze vindt u ook op de pagina Huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Digitale geboorteaangifte

Het is wettelijk verplicht om aangifte te doen van de geboorte van uw kind. Dat moet binnen 3 dagen na de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit kan nu ook digitaal. Via de pagina Geboorteaangifte doorloopt u stap voor stap de aangifteprocedure. U ziet de stukken die u moet uploaden. Denk daarbij aan de verklaring van de verloskundige. Maar ook aan de erkenningsakte als u niet bent gehuwd en ook geen geregistreerd partner bent.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op met de balie burgerzaken. Dat kan via telefoonnummer (0544) 39 35 35.

Een jonge man en vrouw zitten met de laptop op schoot