25 november: start Orange the world

Oost Gelre: 2 kerken kleuren oranje en programma via social media

Oost Gelre zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen! De gemeente sluit zich voor het 2e jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren de Werenfriduskerk Zieuwent en de Calixtusbasiliek Groenlo tussen 25 november en 10 december oranje. En hebben we een programma voor onze sociale media samengesteld. Met o.a. bijdrages van 3 lokale beeldend kunstenaars: Natasja Scharenborg, Astrid Vredegoor en Cynthia van Wijngaarden. En een speciaal voor Orange the World geschreven gedicht van Grollenaar Mark Ebbers.

Burgemeester Annette Bronsvoort benadrukt het belang van de campagne: “Orange the world, 16 dagen actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne is hard nodig, want ook in onze gemeente komt dit helaas voor. Daarom ook mijn dringende oproep: Ben je slachtoffer van geweld? Of komt het in je omgeving voor? Meld het! Want dan kunnen we hulp bieden!” Wethouder Jos Hoenderboom sluit zich hierbij aan: “‘Intimidatie en geweld tegen vrouwen en meisjes door een partner, een familielid, een bekende, een collega, een klasgenoot of door wie dan ook, is onacceptabel, altijd! Als je slachtoffer bent of je ziet het bij anderen, meld het, dan kunnen wij jou of anderen helpen.”

Orange the World: '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwenlogo Stop violence against women

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan 100 landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december.

Werenfriduskerk en Calixtusbasiliek kleuren oranje

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. In Oost Gelre kleuren de Werenfriduskerk en de Calixtusbasiliek 16 dagen oranje. Wethouder Jos Hoenderboom is hier blij mee: “Vorig jaar 1 gebouw in het oranje, dit jaar al 2. Een belangrijk statement. Zo zeggen we NEE tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. En helpen we dit onderwerp bespreekbaar te maken.”

Programma via sociale media, met informatie, kunst en een gedicht

Ook op sociale media besteden we tot 10 december aandacht aan Orange the Word. Met o.a. bijdrages van 3 beeldend kunstenaars uit Oost Gelre: Natasja Scharenborg uit Groenlo, Astrid Vredegoor uit Lichtenvoorde en Cynthia van Wijngaarden uit Zieuwent. En van Mark Ebbers uit Groenlo, die het gedicht ‘Oranje de wereld’ schreef. Burgemeester Bronsvoort is onder indruk van de aangeleverde werken: “Ik heb de kunstwerken al mogen zien; indringend en indrukwekkend. Het gaat over de kwetsbare vrouw, de sterke vrouw, de rol van de vrouw in een familie, maar ook over geweld tegen vrouwen. Intieme en persoonlijke beelden. Dat ze zijn gemaakt door vrouwen uit onze eigen gemeente, maakt het voor mij extra bijzonder. Het liefst hadden we er een expositie mee ingericht, maar dat is helaas door corona niet mogelijk. Ook ben ik onder de indruk van het gedicht van Mark Ebbers uit Groenlo (verbonden aan ‘Muurgedichten Groenlo’). Als je met woorden kippenvel kunt creëren, ben je een ware woordkunstenaar. Veel dank aan deze creatieve Oost Gelrenaren.”

Daarnaast delen we via onze sociale media verschillende filmpjes en informatie over geweld tegen vrouwen. En we verwijzen naar informatiepunten waar vrouwen of hun naasten die te maken krijgen met geweld, terecht kunnen. Volg ons online programma op Facebook, Instagram en Twitter.

Thema 2020: "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd"

Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. En vaak zijn al vele geweldsincidenten gebeurd voordat melding plaatsvindt. De gemeente Oost Gelre wil helpen het taboe op melden weg te nemen. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van de coronacrisis, aldus wethouder Hoenderboom: “Het blijkt dat overal op de wereld geweld achter de voordeur en cybergeweld aan een opmars bezig zijn. Angst en schaamte weerhoudt vrouwen en meisjes er vaak van om hulp te zoeken. Door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken, hopen we dat zij zich eerder durven te melden. Daarom doen wij mee aan Orange the World.”

Melden geweld en meer informatie

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, seksueel geweld of mishandeling? Of vermoed je dat dat in je omgeving speelt? Meld het! Bij Veilig Thuis, Centrum Seksueel Geweld, de huisarts, bij de gemeente, de politie, of welke instantie ook.

Meer informatie over de campagne vind je op www.orangetheworld.nl.

St. Werenfriduskerk Zieuwent oranje verlicht

St. Werenfriduskerk Zieuwent - Orange the World 2020

De toren van de Calixtusbasiliek oranje verlicht

Calixtusbasiliek Groenlo - Orange the World 2020