15 september: Veteranendag Oost Gelre 2018

Afghanistanveteraan Ralph van Kemenade eregast

In navolging van de nationale Veteranendag van afgelopen juni wordt in Oost Gelre op zaterdag 15 september de lokale Veteranendag georganiseerd. Op die dag wappert op diverse plekken in Oost Gelre de speciale veteranenvlag. Alle geregistreerde veteranen in Oost Gelre hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen om zich aan te melden. Ook hun partners zijn van harte welkom.

Ralph van Kemenade eregast

Het organisatiecomité van de Veteranendag is bijzonder verheugd dat Afghanistanveteraan Ralph van Kemenade als eregast aanwezig zal zijn op de Veteranendag. Van Kemenade heeft ervaringen opgedaan als pelotonscommandant van een Nederlandse eenheid tijdens zijn missie in Afghanistan. Hij zal vertellen over zijn gevechtservaringen.

Programma

Om 13.30 uur worden kransen bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde gelegd. Een erewacht is opgesteld en het signaal ‘Taptoe’ wordt ten gehore gebracht. Harmonie St. Caecilia verzorgt de muzikale omlijsting. Daarna, van 14.00 tot 17.00 uur, gaat de Veteranendag verder bij zaal de Koppelpaarden in Lichtenvoorde. De middag staat vooral in het teken van ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen.

Erkenning en respect

Militairen die zich voor Nederland hebben ingezet hebben recht op erkenning en respect. Ze zijn immers door de overheid uitgezonden en hebben in moeilijke en vaak levensbedreigende omstandigheden hun taak verricht. Het gemeentebestuur van Oost Gelre ondersteunt dan ook van harte het initiatief van de lokale Veteranendag.

Herdenkingsmonument Dijkstraat LichtenvoordeKom ook naar de plechtigheid

We stellen het zeer op prijs als inwoners van onze gemeente ook aanwezig zijn tijdens de kranslegging bij het herdenkingsmonument in Lichtenvoorde. U bent van harte welkom a.s. zaterdag om 13.30 uur bij het monument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde, tegenover Sociaal Cultureel Centrum Den Diek.

Veteraan en toch geen uitnodiging?

Niet alle veteranen zijn bekend bij het Veteraneninstituut. Ook veteranen uit Oost Gelre die onverhoopt geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, zijn welkom op de Veteranendag. Zij worden vriendelijk verzocht zich eerst aan te melden bij Ingrid Rondeel. Dat kan via een mail naar i.rondeel@oostgelre.nl of telefonisch via het algemene nummer (0544) 39 35 35.

Veteranen

Een veteraan is iedere (ex-)militair die ons land heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties. Hiertoe worden ook de internationale vredesmissies gerekend.