Waarom glasvezel belangrijk is voor de zorg

Ouderen in het buitengebied hebben baat bij snel en betrouwbaar internet

Tot uiterlijk 23 oktober hebben bewoners van het buitengebied van Oost Gelre de tijd om zich aan te melden voor de glasvezel. In die periode moet 50% van de inwoners zich aanmelden om tot aanleg over te gaan. Deze week wordt met twee informatiebijeenkomsten het startsein gegeven voor de campagne.

Er zijn heel veel argumenten vóór de glasvezel. Voor je werk, voor je bedrijf, voor het ontvangen van zorg, voor de studie of gewoon voor je plezier om films te kijken en te gamen. Snelle verbindingen zijn een absolute noodzaak voor de toekomst van een vitaal en leefbaar buitengebied.

Van belang voor zorg

Mensen wonen steeds vaker thuis, ook als ze zorg nodig hebben. Zorg die vroeger vaak in een verpleeghuis of een ziekenhuis werd gegeven. Om deze zorg verantwoord thuis te kunnen bieden, maken we steeds meer gebruik van digitale technieken. Ouderen kunnen bijvoorbeeld beeldbellen met verpleegkundigen als ze vragen hebben. Of ze sturen via een ZorgApp gezondheidsgegevens door. Dat kan sneller en betrouwbaarder met een glasvezelverbinding.

Videoverbinding

Zorgorganisaties en mantelzorgers houden ook steeds vaker via een videoverbinding op afstand een oogje in het zeil. Bijvoorbeeld ’s nachts bij mensen met dementie of bij mensen in de laatste levensfase. Ze kijken ook op afstand mee bij mensen die thuis worden behandeld en via een infuuspomp medicijnen, voedingsstoffen en vloeistof toegediend krijgen. Het gevaar dat het scherm daarbij op zwart gaat, moet verwaarloosbaar zijn.

Snel en betrouwbaar internet

Een snelle, betrouwbare internetverbinding is heel belangrijk als een deel van de zorg via digitale middelen verloopt. Internet via de glasvezel kan voor mensen het verschil maken tussen thuis blijven wonen en in een verzorgingshuis of ziekenhuis verblijven. Een groot verschil in zelfstandigheid. In de toekomst komen er alleen maar meer van dit soort digitale toepassingen, die het leven van ouderen makkelijker en veiliger maken. In de Achterhoek lopen we voorop als het gaat om innovatieve zorg. Als dat zo blijft, is dat goed voor Achterhoekse ouderen én voor de uitstraling van de regio. Daarvoor is glasvezel cruciaal.

Vraagbundeling van start

Deze week zijn er twee informatiebijeenkomsten over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De 1e avond was afgelopen maandag, de 2e is donderdag 7 september bij ’t Zwaantje in Lichtenvoorde.

Inwoners en bedrijven uit het buitengebied krijgen daar informatie over de glasvezel. Voor Oost Gelre is van belang dat 50% van de bewoners uiterlijk 23 oktober een abonnement voor de glasvezel afneemt. Immers pas op dat moment wordt de glasvezel ook daadwerkelijk aangelegd.

Meer informatie vindt u op www.glasvezelbuitenaf.nl. Daar kunt u ook de postcodecheck doen en zien of uw woning in aanmerking komt voor de glasvezel.

Glasvezel op industrieterreinen

CIF neemt ook de industrieterreinen in Groenlo en Lichtenvoorde mee bij de uitrol van de glasvezel. Bedrijven kunnen zich dus net als de inwoners van het buitengebied aanmelden.

Meer informatie staat op