In ’t Zonnetje: Jan ter Bogt

Een verraste blik van Jan ter Bogt uit Lichtenvoorde tijdens een onaangekondigd bezoek van de gemeente bij hem thuis. Hij is deze keer de gelukkige persoon die we ‘In ’t Zonnetje’ zetten. De gemeente overhandigt hem het boek ‘Modern Naoberschap: hype of houvast’. Een meer dan terechte blijk van waardering voor zijn nu al jarenlange inspanning!

Buurt ziet er tiptop uit!

De buren van Jan ter Bogt nomineerden hem met de volgende tekst: “Ik zie hem vaak op zijn knieën liggen om het onkruid weg te halen. Niets is hem te veel. Een man met groene vingers, hartelijk voor een ander. Iemand die altijd een praatje maakt waar de hele buurt van geniet. Door de inzet van Jan ziet de omgeving van ons en alle andere buren er tiptop uit. Dat verdient een compliment.”

Bezige bij

Jan is een vitale, hardwerkende, bescheiden man van 78. In 2000 is hij samen met zijn vrouw in Lichtenvoorde komen wonen. Sinds die tijd klust hij vrijwillig in het openbaar groen. Ondanks zijn gezondheidsklachten blijft hij een bezige bij. Opruimen van hondenpoep, bladharken of grasmaaien. Niets is Jan te veel. Ook na afloop van evenementen op het Swite-terrein maakt Jan zijn ronde en raapt hij het resterende afval op.

Met een grap en een grol

Jan spreekt buurtbewoners aan op ongewenst gedrag. Een boze blik, met een veelgemaakte reactie: “Wil je de hondenpoep graag hebben?” Jan deinst hier niet voor terug. Met een grap en een grol en met de boodschap ‘samen houden we de buurt schoon!’ maakt hij mensen bewust van hun gedrag. Zijn inspanningen krijgen een positief vervolg. Buurtbewoners helpen namelijk op eigen initiatief soms een handje mee!

Actiefoto

“Op de foto en een artikeltje, dat hoeft toch niet?”, is de reactie van de bescheiden Jan. Als blijkt dat Jan er niet onderuit komt, trekt hij alles uit de kast. Zonder aarzeling loopt hij naar boven, en pakt alle attributen voor de foto. Deze snelle actie past precies bij zijn aanpakkersmentaliteit. Jan, je verdient goud!

Jan ter Bogt staat klaar met zijn attributen

Zet ook iemand ‘In ’t Zonnetje’!

Ken je ook een inwoner uit Oost Gelre die een vrijwillige bijdrage levert aan natuur, landschap en groen? Nomineer hem of haar en geef een korte toelichting. Stuur je verhaal naar l.heutinck@oostgelre.nl. Wie weet staat de door jou genomineerde persoon de volgende keer ‘In ’t Zonnetje’!