Experiment met wadi aan de Richterslaan in Lichtenvoorde

De gemeente zet zich in voor een klimaatvriendelijke en duurzame openbare ruimte. En natuurlijk willen we tegelijk dat die openbare ruimte ook een aantrekkelijke leefomgeving is voor onze inwoners. Wat kun je dan allemaal met groen en water? Van alles! Zo zijn we ook een experiment gestart voor het vergroenen en kleurrijker maken van een wadi. 

Een wadi is een gegraven laagte in een groenstrook. In de wadi vangen we bij natte periodes regenwater op. Bijvoorbeeld het water dat op de straten of de daken valt. In de laagte krijgt het water de ruimte om in de bodem te zakken. Op deze manier hoeft het water niet door het riool en overstroomt het riool minder snel. Zo voorkomen we waterhinder. Als het weinig regent, staat de wadi meestal droog. We leggen steeds meer wadi’s aan. Bijvoorbeeld bij Flierbeek in Lichtenvoorde, De Waareise in Zieuwent en Brouwhuizen en De Woerd in Groenlo.

Experiment in Lichtenvoorde

Bij de parkeerplaats aan de Richterslaan (bij de Albert Heijn) in Lichtenvoorde ligt ook een wadi. Een mooie plek voor een experiment. De bedoeling is om kennis op te doen over de mogelijkheden met beplanting in een wadi. We willen de ontwikkelingen tijdens de proef goed in de gaten houden. Ook informeren we de inwoners over de proef. We vertellen en laten zien wat we doen en waarom we dat doen.

Ga een kijkje nemen bij de proeftuin!

Een tijdje terug knapten we de wadi op. We haalden de keien er grotendeels uit en zorgden voor een goede bodem. Vorige week is de wadi ingeplant. De proeftuin die zo is ontstaan bestaat uit verschillende soorten planten. We hebben er vaste planten, struiken, kruiden en een paar solitaire bomen neergezet. Neem dus zeker af en toe een kijkje. Als het een succes is gaan we in de toekomst mogelijk meer wadi’s iets meer beplanten.

Wadi bij de Albert Heijn in Lichtenvoorde