Achterhoekse gemeenten kochten samen een zonnepark

23 maart 2023
Nieuws

Zonnepark Braamt tijdens de aanbouw.

De 8 Achterhoekse gemeenten hebben samen een zonnepark gekocht. Dit is gedaan via AGE BV, een organisatie waarvan zij samen eigenaar zijn. De gemeente Montferland ontwikkelde het zonnepark met hulp van Agem Energie Experts. Het zonnepark ligt op een trainingsveld in Braamt en krijgt de naam Zonnepark Braamt.

Op veel daken van gemeentelijke gebouwen liggen al zonnepanelen. Deze zonnestroom is niet voldoende voor het elektriciteitsverbruik van de gemeenten. Met de aankoop van Zonnepark Braamt stijgt het percentage eigen opwekking van het totale elektriciteitsverbruik van de gemeenten. De gemeenten zijn hiermee weer een stukje minder afhankelijk van andere partijen en schommelende marktprijzen.

8 gemeenten leveren hun ‘eigen’ energie De Achterhoekse gemeenten wilden meer zelf stroom inkopen. “Sinds 1 januari 2018 is Agem Gemeentelijke Energie BV (AGE BV) actief. Het is het eerste gezamenlijke project waarbij gemeenten hun ‘eigen’ energie leveren. Dit is echt uniek in Nederland", zegt Albert Jonathans die voor AGE BV werkt vanuit Agem Energie Experts. “Nu hebben zij ook echt eigen opwekking via een eigen zonnepark. De Achterhoek heeft met dit eigen energiebedrijf AGE een primeur.”

Financieel aantrekkelijk

Naast een extra stap in de verduurzaming is het zonneveld financieel aantrekkelijk. De zonnestroom wordt tegen kostprijs geleverd voor gemeentelijk gebruik. De kosten van deze zonnestroom zijn veel lager dan van groene stroom die de gemeenten anders zouden moeten inkopen.

Vermogen

In het park liggen 2.860 zonnepanelen met een vermogen van 1,3 MW. Het park levert hiermee ongeveer 1.147 MWh elektriciteit. Dat is ongeveer 8% van het totale gemeentelijke elektriciteitsverbruik van de 8 gemeenten. Het Achterhoekse bedrijf Kremer uit ’s-Heerenberg legde het zonnepark aan.