default iconAchterhoek gaat samen op zoek naar ruimte voor vluchtelingen: ‘Eind van de zomer moet er duidelijkheid zijn’

Bron: De Gelderlander, 30 juni 2023, Wout Dusseldorp

De Achterhoek wil eind van deze zomer duidelijk hebben hoeveel ruimte er te vinden is om vluchtelingen op te vangen. ,,Geen gemakkelijke opgave, die vast op weerstand gaat stuiten”, zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

Door inzichtelijk te maken hoeveel ruimte er is voor de opvang van vluchtelingen, wil de regio proactief bijdragen aan het oplossen van het asielvraagstuk. ,,Wat we willen voorkomen, is dat mensen weer buiten moeten slapen omdat er geen plek is. We kennen allemaal de beelden van Ter Apel. Een verschrikkelijke situatie”, zegt Bengevoord.

De gemeenten nemen daarmee ook een voorschot op de Spreidingswet. Daarmee wil de overheid gemeenten verplichten zich in te zetten voor de opvang van vluchtelingen.

Dat de Winterswijkse burgemeester is aangesteld als onafhankelijk voorzitter voor de Achterhoekse gemeenten, is geen toeval. ,,De provincie heeft Gelderland in regio’s verdeeld. In ieder van die regio’s is de burgemeester van de gemeente die al een asielzoekerscentrum heeft, tot voorzitter gemaakt.

“In de gemeenten met een asielzoekerscentrum is al jaren ervaring met de opvang voor vluchtelingen.” Bengevoord wordt bijgestaan door wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre, die aangesteld is als vice-voorzitter.

Niet eenvoudig

De opgave die voorligt is allesbehalve eenvoudig, weet Bengevoord. ,,Niet alleen in de Achterhoek is een tekort aan opvanglocaties, dat geldt voor heel Nederland. Er is sowieso een gebrek aan woningen. Plek vinden waar mensen opgevangen kunnen worden, is dus een hele uitdaging. Daar zal dus ruimte voor gecreëerd moeten worden.”

,,Dat zal niet makkelijk zijn en zal op sommige plekken vast ook tot weerstand gaan leiden. Daar is iedereen zich van bewust. Maar het is wel iets wat we als regio moeten doen. Want één ding is zeker, de vraag naar plekken wordt de komende tijd niet minder.”

De acht gemeenten gaan eerst zelf kijken wat er mogelijk is in hun gebied. ,,Als dat duidelijk is, gaan wij alles op een hoop vegen en kijken wat voor aanbod we de provincie kunnen doen”, zegt Bengevoord.

Hij ziet vooral voordelen in een regionale aanpak. ,,Door als gemeenten samen te werken, kunnen we dingen ook slim regelen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van onderwijs. Want we hebben niet alleen als taak het vinden van onderdak, we moeten er ook voor zorgen dat de mensen die we opvangen mee kunnen doen in de samenleving.”

Hoeveel vluchtelingen, uiteenlopend van asielzoekers en statushouders tot Oekraïners, de regio moet gaan opvangen is nog niet bekend. ,,We hopen dat daar snel duidelijkheid over komt, want dan kunnen we gerichter zoeken”, aldus de burgemeester.

Foto: Vanwege de grote instroom moesten sommige vluchtelingen een tijd lang buiten slapen bij de opvanglocatie in Ter Apel. © ANP / ANP