15 maart: Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen

15 februari 2023
Nieuws

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar over de plannen van de provincie en het waterschap beslissen. Uw stempas ontvangt u op zijn laatst op woensdag 1 maart in uw brievenbus. Hieronder leest u meer over de stempas, de volmacht en de kiezerspas. Volgende week leest u meer over de stembureaus.

Wanneer kunt u stemmen?

  • Woensdag 15 maart 2023, van 7.30-21.00 uur.

Op wie kunt u stemmen?

Op de website van de provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel vindt u informatie over de politieke partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezingen.

Voor de verkiezingen ontvangt u thuis de kandidatenlijsten. Op de websites van de partijen leest u hun plannen.

Stemwijzers

Een stemwijzer kan u helpen om een keuze te maken. De stemwijzer van het waterschap staat al online op www.wrij.nl/verkiezingen. De stemwijzers van de provincie volgen op 17 februari op www.gelderland.nl/verkiezingen.

Wat heeft u nodig om te stemmen?

  • Uw stempas: deze ontvangt u op zijn laatst op woensdag 1 maart 2023.
  • Uw identiteitsbewijs: dat kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn. Dit identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn.

Stempas kwijt of beschadigd?

Neem contact op met de gemeente en vraag een nieuwe stempas aan. Dit kan schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 10 maart. Of aan de balie van het gemeentehuis tot dinsdag 14 maart 12.00 uur.

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Dit kan schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 10 maart of aan de balie van het gemeentehuis tot dinsdag 14 maart 12.00 uur. Bij de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen kunt u met een kiezerspas stemmen in alle stemlokalen binnen uw provincie of waterschap.

Kunt u niet zelf naar het stemlokaal?

Bijvoorbeeld omdat u besmet bent met het coronavirus of omdat u op vakantie bent? Iemand anders kan voor u stemmen. Dat kan op twee manieren:

1. Via een onderhandse volmacht

Vul de achterkant van uw stempas in. Geef uw stempas mee aan de persoon die voor u gaat stemmen. Geef ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag een foto zijn op een mobiele telefoon of tablet. Zorg dat de foto goed leesbaar is.

2. Via een schriftelijke volmacht

Vraag hiervoor een formulier aan bij uw gemeente. U en de persoon die voor u gaat stemmen, vullen het formulier in. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 10 maart binnen zijn bij de gemeente.

Meer informatie?

Kijk op www.oostgelre.nl/verkiezingen of op www.elkestemtelt.nl.